Tajvani fiatalok

Hung-gal az elmúlt napokban kicsit többet beszélgettem, mint a korábbiakban. Érdekes dolgokra világított rá a tajvani fiatalok életével kapcsolatban.

Az általános és középiskolákban (illetve az ezeknek megfelelő oktatási intézményekben) szigorúan nevelik a diákokat. Kötelező az egyenruha viselet, amin mindenkinek rajta van az egyedi azonosítója. (Egyforma a cipőtől kezdve a táskákig minden). A középiskola alatt a fiúk katonai kiképzésben is részesülnek (többek közt éles (!) fegyverrel is lőnek).

Sokan az egyetemi tanulmányaikat más városban folytatják, mint ahol a családjuk él. Ennek egyik, jellemző oka, hogy szabaduljanak a szülői felügyelet alól. De ne számítsunk a magyar egyetemi viszonyokra. Itt a diákok nem járnak a Közgáz Pincébe, vagy a Ráday Klubba lazulni. Nincs kocsmázás, nincs tivornya. A szexet is későn kezdik. Nem egy olyan első-, másod- vagy harmadéves egyetemista van, aki még szűz.

Azon kérdésemre, hogy miért nem mennek magyar értelemben szórakozni, azt a választ szoktam kapni, hogy a pub (kocsma, disco) túl zajos. Ezzel a ténnyel nem lehet vitába szállni.

Nem azt akarom mondani, hogy az otthoni élet a helyes, vagy jobb. Sőt... Csak arra akarok utalni, hogy az itteni fiatalok mások. Annak ellenére nem kicsapongóak, hogy nincs szülői felügyelet.

Az "udvarlás", "járás", "felszedés" menete is sokszor teljesen más. Mivel majdnem mindenki rá van gyógyulva az internetre (végre hazaértem:), és mindenki használ internetes csevegő programot, ezért sokszor órákig csak irogatnak egymásnak, és ez így megy nagyon hosszú ideig. Csak úgy elhívni egy lányt teázni, kávézni, enni, nem működik. Vagyis nem jellemző.

Természetesen itt is vannak disco-ba járó emberek. Ők ugyanúgy isznak alkoholt, és ugyanúgy dohányoznak, mint az átlag európai. Csak ez itt ritkább. Vannak olyan lányok, akik a nyugatihoz hasonló has- és picsavillantós ruhákat hordanak, a fiúk öltözéke sokszor súrolja az extrémitás határát, nem egyszer túl is lépve rajta. A táncok is hasonlóak: kezdve a "körben állva tekergéstől" az egészen az "erotikával túlfűtött vonaglásig".

Röviden ennyi. Igyekszem jobban utánajárni a témának.

0 hozzászólás: