Zenebona Tajvanról

Fontos1: az egyes videók lassan töltödnek be, legyetek türelemmel.
Előfordulhat, hogy a videók elindulás után is szaggatnak. A megoldás ugyanaz: türelem. Szerintem érdemes belenézni a legtöbb videóba. Persze nem kötelező.

Fontos2: nem vagyok zene-kritikus. Alább egy lelkes amatőr felületes benyomásait olvashatjátok.

Fontos3: Van, hogy nem jelennek meg a szövegek között a videók. Nem tudom, ez miért van. Tényleg. Később próbáljátok újra.

Minden kliphez kiraktam egy linket is. Ha a blogon nem látjátok a videókat, akkor a linkekre katintva elérhetőek az eredeti helyükün.

„Alternatívnak” hangzó cucc

Ígéretesen indul (zongora, gitár), de azután kiderül, hogy szokásos tajvani pop. Azért az átlagnál jobb.

A klip érdekességei: a valamilyen számítógépes játékból bevágott jelenetek. 2 perc 50 másodperc környékén a zene meg is szűnik egy rövid időre, hogy átadja a helyét a vizuális tobzódásnak.

linkAztán mégis csak kibújik a szög a zsákból

Ugyanaz az előadó, mint az előbb. Ez a szám azonban már a tucat számok, közé tartozik.

A klip érdekessége: hmm. Az előző kliphez hasonlóan zongora vezeti be, de azután semmi extra. Számomra.

link


Duplán keleti zene

Távol-keleti zene közel-keletivel fűszerezve. Az előadó Jolin, aki kifejezetten népszerű Tajvanon és valószínűleg más kelet-ázsiai országokban is.

A klip érdekessége: kínai lányok hastáncot imitálnak. Egyéni ízlés kérdése, hogy ez szép, dögös avagy szexis.

link


Jolin #2

Ha értenék a zenéhez, és ismerném a könnyűzene világát, akkor szerintem olyasmiket írnék, hogy Jolin stílusa xy, nyugati pop sztár stílusának koppintása. Mivel xy-t nem ismerem, így nem írok semmit. Ha valakinek van ötlete, kommentben szívesen fogadom a hozzászólást.

A klip érdekessége: a lányok néha terepmintás nadrágot viselnek, ami Tajvanon népszerű, dögösnek számít. (Sokszor az is…)

link


Jolin #3

Ez is Jolin. A szám, az előzőekhez hasonlóan népszerű. Egyébként a kisasszony 1980. szeptember 15-én született, és a Wikipediában angolul,hollandul és kínaiul is írnak róla.

A klip érdekessége: párduc mintás ruha a csajon, illetve párduc mintás kanapé. Bár Győzike a zebracsíkokat szereti, ennek ellenére szerintem érdekes lenne összezárni őket egy időre…

link


Jolin #4 – ma utoljára

A Kis Hableány film/sorozat főcímzenéje kínaiul.

A klip érdekessége: bevágott jelenetek a rajzfilmből. Jolin babaarca passzol Ariel arcához.

link


Machi, a rapper

2003-ban robbant be az ázsiai pop életbe, 13(!) évesen. Szerintem idegesítő zenét játszik, de Amado szereti, így én is sokat hallom. Szintén rendelkezik Wikipedia szócikkel.

A klip érdekessége: a refrén változatos szövege (bobobó bobobó bobobó), és annak képi megvalósítása.

link


Machi bekeményít

Machi kínaiul egy nyúlós állagú rizsdesszertet jelent. Még személyesen nem volt hozzá szerencsém...

A szám egy keményebb világot idéz, amit nagyban hiteltelenít számomra a kissrác kora.

Talán Green Day-hez hasonlít, de lehet, hogy most hülyeséget írtam.

link


Egy lassú, unalmas, tehát népszerű szám

A szám címe: Mit tehetek? Háááát. Például rajzolhatnál! Vagy főzhetnél! Annyi minden más van az éneklésen kívűl… :)

Mindenesetre a zene annyira nem rossz. A szövege sem túl bonyolult. Októberben sokat hallgattam, két hónapi kínai tanulással a hátam mögött. Szóval kedves emlékek.

link


Még 2005 novemberében készítettem a saját változat -omat.
Tessék megnézni!

linkDragostea din Tei kínaiul - 1 perc

Románia egyik legsikeresebb export-terméke. Pechükre sokan nem tudják, hogy az eredeti zenét játszó együttes Romániából (valójában Moldáviából) származik. Legalább kétféle spanyol verziója létezik a számnak. (Franciául és románul nem beszélő latin-amerikai ismerőseim franciának vélték a számot.) Itt most egy egyperces kínai változatot következik.

link
Dragostea din Tei #2

A közel négyperces verzió. Elvégre mazohisták is vannak a világon.
A klip érdekessége: hmm. Sok középiskolás diáklány, diáklány-ruhában. A mazohistákhoz csatlakozhatnak a perverzek is.

link

Dragostea din Tei #3

A net-en a számból rengeteg variáció kering. Valaki megtette azt a „szívességet”, hogy ezeket összegyűjtötte és összevágta egyetlen klippé. Mazochisták, Tékozló Homár-rajongók, érdeklődők: kalandra fel!
Nekem a pantomimes srác verziója tetszik, de a „testtömeg területén gondokkal küzdő” srác videójából kivágott részek sem rosszak.

Az első egy perc hihi-zése senkit ne tévesszen meg. Körülbelül 75 másodperc után indul az igazi móka! Lehet tekerni...

nincs link - átmenetileg

Japánul kezdődik, majd átvált kínaira

Kíváncsi vagyok mikor lesz olyan magyar szám, ami finn, vagy földrajzi közelség esetén mondjuk szlovák narrátor-szöveggel indul.

A klip érdekessége: tulajdonképpen már fentebb leírtam. Ja, egy fontos: csókolóznak a klipben! Ez nem sokszor fordul elő errefelé. Mármint képernyőn. Vágyódás vágyódás után, de semmi fizikai kapcsolat. Még csók sem… csak ritkán. Például most.

link
Koda Kumi - Cutie Honey

A honlapom legszorgalmasabb hozzászólója, bae-cha (gyk.: Béka) ajánlotta az alábbi japán gyöngyszemet. A hölgy Japán egyik nagyon népszerű előadója. Az ottani Jolin. A szám bizonyos részei - engem - emlékeztetnek a Macskafogó rajzfilm végén hallható muzsikára. A nagybőgőért pluszpont jár Koda kisasszony zeneszerzőjének.

A klip érdekessége: egy rövid krimi bejátszással kezdődik, ami teljesen megfelel az Európában japánokról alkotott képnek: furcsa.

Az énekes ruhája trendi viselet, tényleg hordanak ilyet Japánban, de Tajvanon is. Persze jobbára csak esténként.

link

Tipikus tajvani szám

Miért is? A karaoké bárban töltött idő alatt arra jöttem rá, hogy a tipikus, népszerű tajvani számok témája a reménytelen szerelem. Ezt Péter – némi kelet-ázsiái tapasztalattal a háta mögött – úgy fogalmazta meg, hogy valami alaposan elkefélt románc áll a háttérben. Vagy a srácnak van valami baja, vagy a csajnak. Sokszor nem is nagy a probléma, de valami apróságot felnagyítanak. A „happy ending” nem trendi dolog errefelé.

A számok általában négy percesek. A felénél van egy tíz-húsz másodperces szünet. Ezalatt az idő alatt kényelmesen lehet inni a karaoké bárokban.

link
Azt hiszem, alaposan belehúztam. Remélem, jól szórakoztatok!


-----------

Aki előszr jár erre, nehogy kihagyja a már korábban bemutatt tajvani No.1-t.

0 hozzászólás: