Humor az interneten

Mint távolba szakadt hazafi, egy idő után úgy éreztem, a magyar ismerősökkel történő kapcsolattartás nem elég a magyar nyelv ápolásához. Magyar beszédet akartam hallgatni. Ráadásul kifejezetten humorosat.

Hol is lehet ilyeneket találni?

Magyar felhozatal

Elsőként a YouTube-on néztem szét.
Hofi-videók, Hajós András-videók, Gálvölgyi-videók. Innen lehet még tovább kalandozni.

Másodszor szétnéztem az egyik legnépszerűbb magyar fájlmegosztó hálózaton (DC++). Itt még
több Hofi adást találtam. Előfordul még néhány Fábry műsor, meg Markos-Nádas is.

Harmadszor rákerestem a Petőfi Rádió hangtárában a Kabarécsütörtök adásáira. (Sajnos a navigáció elég nehézkes, de kis gyakorlással használható.)

Negyedszer a Mellesleg.fm oldalán adnak folyamatosan kabarét. Általában Hofi megy, néha Fábry, néha Rocker Zsolti.

A fenti listát elég szegényesnek érzem. Persze Hofi örök, de egy hét Hofi hallgatás után kezdek kicsit megcsömörleni. (Na nem nagyon.) A fellelhető Fábry előadások száma nem túl nagy. Hajós még kevesebb. Valamint néha sikerül belehallgatnom egy-egy korábbi L'art pour L'art vagy Nagy-Bandó anyagba. A Rocker Zsolti féle bohóckodást nem sorolnám a humor kategóriába: alpári, ízléstelen, gusztustalan.

A Kabarécsütörtök is elég poros. Farkasházy Tivadar, Heilig Gábor, Trunkó Barnabás humortalan felkonferálásai... borzasztó. Pedig ők viccesnek gondolják magukat. (Néha azért mondanak humorosat is. Néha...)

Bajor, Gálvölgyi, Kern, Hernádi év(tizedek) óta játszott tipikus figurái, melyet mér unásig ismerünk. Nemrégiben hallottam egy vicces Maksa szösszenetet is... meg is lepődtem. A humorosnak nem mondható Maksa-híradó alapján nem gondoltam volna, hogy erre is képes.

Általában szeretem a stand-up comedy műfajt, azt, amikor kiáll egy pali/csajszi és mondja.
Ebben jónak tartom Hajós Andrást, régebben Fábryt. Szőke András, Badár Sándor jöhet minden mennyiségben.
Litkai Gergely magánszámai is nagyon jók. (Ő általában előre megírt anyagot mond, de így is nagyon jó!)

Felüdülést jelentenek az idei Humor-fesztivál új felfedezettjei: Beliczai Balázs, Csenki Attila, Kiss Ádám (ő a country stand up comedy-t képviseli, és a welcome rántotthús kifejezéssel ajándékozta meg a magyar nyelvet). Újabban ők is láthatóak a Godot Dumaszínházban. Ajánlom mindenkinek! Egy érdekes írás az idei humorfesztiválról.


Angol nyelven
Ha semmi új hallgatnivaló nincs, akkor marad az angol nyelvű humor. Legújabb kedvencem Stephen Colbert. A fickó itthon akkor vált ismerté, amikor elindult az új M0-ás híd névpályázatán. A teljes story itt olvasható. [video1, video2] A Colbert-showba még Simonyi András amerikai magyar nagykövet is ellátogatott. Colbert munkatársa a szeptemberi magyarországi események kapcsán csinált viccet/figurázta ki/űzött gúnyt (vérmérséklettől fűggően tessék választani az előző jelzőkből) a magyar állampolgárok demokráciába vetett hitéből.

Másik kedvencem a kazah álriporter Borat. Szerintem a filmje nem jó, sőt: rossz. Ami nagyon jól működik 5-10 perces előadásokban, az másfél órás mozifilmben nem.


Összefoglalva
Nehéz szellemileg és kronológiailag friss magyar humorhoz jutni. Idegennyelv-tudással felvértezve pedig egyre inkább nyitok a nagyvilág felé.


Kinek a humorát/előadásmódját kedvelled?
Hofi Géza
Hajós András
Fábry Sándor
Szőke András
Badár Sándor
Galla Miklós
Nagy-Bandó András
Gálvölgyi János
Bajor Imre
Rocker Zsolti
Litkai Gergely
Maksa Zoltán
Farkasházy Tivadar
Stephen Colbert
Borat
  Ha tudsz olyan helyet, amelyet nem említettem, kérlek jelezd!

6 hozzászólás:

Láng Levente

2006. nov. 22. 9:22:00

van ilyen magyar oldal, hogy videobomb.hu, vagy vmi ilyesmi. ott keress rá bödőcs tiborra. szerintem a legjobb.

Zhao Man

2006. nov. 22. 10:59:00

Sajnos a legtöbb videó-megosztó oldalról eltűntek a stand-up videók. Egy helyen sikerült fellelnem két Bödőcs Tibor videót. Tényleg jók. Köszi a tippet!

mpeterke

2006. nov. 24. 2:59:00

Hopp, én is pont Bödőcs Tibort akartam ajánlani (persze konkrét lelőhely megjelölése nélkül, elvégre te is dolgozzál valamit), amerikai stand-up-ból viszont a legjobb szerintem vitathatatlanul George Carlin, őt nagyon ajánlom. Illetve, ha ilyesmit keresel, és van iTunes-od, akkor rá tudsz keresni egy csomó jóféle, hetente-naponta frissülő pod-cast-ra. Illetve még egy angolszász gyöngyszem az Ask A Ninja az askaninja.com-on. Szétröhögtem magam rajta. Egyelőre ennyi. Egyébként meg legyél jó és írd meg, hogy hogy megy a sörvásárlós-péjpálos projekted :D Ha nagyon bejön és is csinálok valami hasonlót :D

Bakura

2006. dec. 5. 17:05:00

A listáról csakis Hofi Géza jöhet szóba! :)

Felméri Péter

2007. szept. 8. 5:07:00

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Felméri Péter

2007. szept. 8. 5:10:00

ezt nezd meg:

humor video