Keleti gyümölcsök IV. - Carambola - Star fruit

________________________________________

A cím azért Keleti gyümölcsök, mert én a Távol-Keleten találkozom
velük.
Eredetüket, főbb termelési helyüket tekintve nem biztos, hogy a "Kelethez" köthetőek.Továbbá itt egy kvíz (ázsiai) gyümölcsökkel kapcsolatban.

________________________________________

Carambola - star fruit

A Carambola-t sok helyen star fruit-ként azaz, csillag gyümölcsként ismerik. Nevének eredetéről mindennél többet elmond egy kép. Kettő meg még többet!
Általában öt ága van, néha hat, illetve hét is előfordulhat.

Eredet
Srí Lankán, Indiában és Indonéziában óshonos, de egész Kelet-Ázsiában népszerű. Brazíliában, Ghánában, Guyanán, Tongában és Francia Polinéziában is termesztik!

Külső
Enyhén viaszos héja van, hasonlít a szilváéra. A gyümölcs egésze elég merev, annak ellenére, hogy első tapintásra puhábbnak gondolnánk.

A szine alapvetően sárga, de lehet benne zöldes beütés is, főleg a szélén.

Fogyasztás
Meg kell mosni, és egyben fogyasztható, hámozni nem szükséges. A fura alakja miatt nehézkes harapni, én először levágtam a szárakat, majd végül a "törzset" fogyasztottam el.

Belbecs
A szilva, ananász és citrom keverékére emlékeztet. Először nem tűnt markánsnak, de most, órák múltán is érzem még az ízét.
Vitaminokban meglehetősen gazdag.

Összegzés
éhséget nagyon nem csillapítja... alma helyett lehet fogyasztani.
Sokat nem fogok belőle vásárolni, de ha elém kerül, akkor megeszem.


4 hozzászólás:

Globetrotter

2007. ápr. 7. 21:04:00

Nagyon jok ezek a gyumolcsos bemutatok. En nekem is szandekomban all feltenni majd a kepeket a kulonleges es szamomra eddig ismeretlen gyumolcsokrol es zoldsegekrol, de sajnos meg a nevuket sem sikerult kideritenem...pedig lehet nalatok is vannak ilyesmit.
Na majd lehet egy kviz formajaban megkerem a kedves olvasokat, hogy talaljak nekem ki, melyik kepen milyen gyumolcs van ;)

v.istván

2007. ápr. 13. 19:13:00

épp decemberben, pár napos taiwan-i kiruccanásom alkalmával volt szerencsém először a star-fruit-ot megkóstolni. annyit hallottam róla, hogy már-már kikerekedett szemekkel faltam gondoatban, mielőtt hozzányúltam volna, de valahogy nagyon elmaradt a várakozástól. nemtom, valahogy íze sem volt...

zhaoman

2007. ápr. 14. 0:53:00

Vera: várom a kvízt!
istván: egyetértek! Én kevesebbet hallottam ugyan felőle, de mindig izgalommal bámultam meg a boltban. Az íze tényleg jellegtelen!

Globetrotter

2007. ápr. 15. 18:32:00

Gábor - csak a te kedvedért minden héten veszünk valami számunkra teljesen ismeretlen gyümölcsöt, amit aztán segítened kell kitalálni, hogy mi az?! :D Képeket a blogra tesszük majd fel.