A nap csodálkozása (parkoló)

A minap érdekes parkolóhelyekre bukkantam. Alapvetően nem kellene érdekesnek lennie egy parkolónak, de ez mégis az volt.
A jobboldali, kisebb parkoló - szerintem - a robogósoknak van. Már láttam olyan átalakított robogót, hogy a motor mellett volt egy oldalkocsi, ami pont akkor volt, hogy a kerekes-székkel
be lehetett állni, és az oldalkocsira szerelt kormánnyal irányították a szerkezetet. Ilyen járműveknek fenntartott parkolóhelyet azonban most láttam először. Apró figyelmesség, de a rászorulók életét nagyon megkönnyítheti.

Megjegyzem Tajvanon a legtöbb középület akadálymentesítve van: rámpák, liftek, a lifteknél két kezelőpanel van, hogy a kerekes-székesek is könnyen elérhessék. A látás-sérülteknek mindenhol speciális "vezető" burkolat a járdákon, lépcsőkön.


Le a kalappal!.

4 hozzászólás:

Ibigoo

2007. máj. 19. 1:22:00

Nagyságrendileg mennyi idő alatt érték el az akadálymentesített állapotot a szigeten?
Józan ésszel vagy politikai nyomásgyakorlással alakították ki az aktuális helyzetet?

zhaoman

2007. máj. 19. 1:30:00

Kedves ibigoo!

Nem semmi kérdéseid vannak! Megpróbálok válaszokat szerezni.

Előzetesen csak annyit, hogy szerintem mindenképpne csak a II. vh. után kezdődhetett el az akadálymentesítés. A robogók és a légkondik az utóbbi 20-25 évben terjedtek el.

Mindenképpen évtizedek kellettek a mai helyzet eléréséhez. A legfontoabb eredménynek azt tartom, hogy ma már nem kényszerként gondolnak az akadálymntesítésre, hanem a tervezési folyamatnak szerves, természetes része.

Globetrotter

2007. máj. 21. 15:44:00

Ez detto így van Koreában is. Mindenhol minden akadálymentesítve van itt is. A mozgássérültek mindenhová el tudnak jutni gond nélkül.
Sőt vannak parkolók, ahol még a parkolást is megkönnyítik azzal, hogy egy vastag fekete gumiszerű ütközőt tesznek a patka elé, így az szépen felfogja az autót, hogy ne menjen neki.

szutorisz

2007. jún. 1. 19:35:00

Nyugat ez a Kelet. Itt még a lépcső alapanyagán is spórolnak, és azt nézik, hogy lehetne félreszámlázni. Bár ugye előrelépések történnek ugye. A kerekesszékben ülők egész nap keringhetnek a BKV-én (trolik, 4es-6os), de bejutni valahova, szinte soha - ami azért kicsit morbid.